دیده‌بان حقوق بشر: ادامه سرکوب و محاکمه‌های نامنصفانه در ایران


دیده‌بان حقوق بشر، روز چهارشنبه، ۲۴ دی ماه، در گزارش جهان ۲۰۲۱ می‌نویسد «مقامات ایران کنترل شدیدی روی فعالیت مسالمت‌آمیز اعمال کرده» و «ده‌ها مدافع حقوق بشر، وکیل، فعال، و اعضای اقلیت‌های قومی و مذهبی پس از محاکمه‌هایی نامنصفانه در حال گذراندن احکام زندان به خاطر مخالفت مسالمت‌آمیز هستند.»

حکومت ایران در چهار دهه گذشته اعضای اقلیت‌های دینی و مذهبی از جمله نوکیشان مسیحی را سرکوب کرده و اخیراً سازمان مسیحی «اوپن دورز»، جمهوری اسلامی را هشتمین حکومت مسیحیت ستیز جهان دانست.

  دیده‌بان حقوق بشر که وضعیت حقوق بشر در یکصد کشور را در سال ۲۰۲۰ بررسی کرده، می‌نویسد «همزمان با دست به گریبان شدن کشور با کنترل شیوع کووید۱۹، مقامات قضایی و امنیتی ده‌ها مدافع حقوق بشر و زندانی سیاسی را از سیاست مرخصی از زندان با هدف کاهش جمعیت در زندان‌ها مستثنی کرده‌اند.»

برخی از مسیحیان زندانی همراه با هزاران زندانی دیگر برای پیشگیری از شیوع کرونا از زندان آزاد شده‌اند ولی تعدادی از این زندانیان عقیدتی همچنان در زندان‌های پرازدحام ایران بسر می‌برند.

گزارش این نهاد حقوق بشری که مقرش در نیویورک است، به سرکوب شدید معترضان در آبان ماه ۹۸ و از قطع تقریباً کامل دسترسی به اینترنت جهانی اشاره کرده و نوشته «مأموران امنیتی از زور کشنده و بیش از حد علیه اعتراضات گسترده در سراسر کشور استفاده کردند.»

این نهاد جهانی همچنین نوشته که ایران یکی از صدرنشینان آمار مجازات اعدام بوده و از ابتدای سال ۲۰۲۰ تا ۱۹ نوامبر ۲۳۳ نفر را اعدام کرده‌است.

در این گزارش آمده‌است «نوید افکاری، کشتی‌گیری ۲۷ ساله از شهر شیراز، که ادعاهای جدی او مبنی بر تجربه شکنجه در دوران بازداشت مورد تحقیق قرار نگرفت.» آقای افکاری یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مرداد ماه ۱۳۹۷ بود و تلاش جهانی برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام ناموفق بود. سازمان عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای از جامعه جهانی خواسته بود تا فوراً برای نجات جان نوید افکاری وارد عمل شود.

این گزارش در پایان به سیاست آمریکا در قبال ایران اشاره کرده و نوشته «گرچه در رژیم تحریم‌های آمریکا که تحت سیاست فشار حداکثری رئیس‌جمهور دونالد ترامپ تشدید شد معافیت‌های برای واردات بشردوستانه در نظر گرفته شده‌است، محدودیت‌های بانکی به میزان زیادی توان نهادهای ایرانی را برای تأمین مالی چنین واردات بشردوستانه‌ای، مثل داروهای حیاتی و تجهیزات پزشکی، محدود کرده‌اند. این منجر به دشواری‌هایی جدی برای ایرانیان معمولی شده‌است و به حق آنها به سلامت آسیب زده‌است، مخصوصاً با توجه به پاندمی کووید۱۹ که بار نظام سلامت را افزایش داده‌است. دولت بعدی آمریکا باید بررسی دقیقی انجام دهد و کسب اطمینان کند که سیاست‌هایشان به حقوق اساسی ایرانیان آسیب نمی‌رسانند.»

 

Comments